Om byn

Pietrabruna betyder "brun sten" och ligger på en bergssluttning på 350 meters höjd, omgiven av bergskammar på cirka 700 meters höjd. Här finns många vackra vandringsleder. Dessa är från början gamla åsnestigar som förband byarna innan vägen från havet kom till.

En av lederna leder upp till det lilla kapellet San Salvatore som man skymtar högst upp på en av bergskammarna. Därifrån kan man vandra vidare till högsta toppen på Monte Faudo, 1 149 meter ovan havet. Leden går genom olivlundar med slingrande murgröna utmed terrasserna, köksodlingar, ginst, vild timjan m m. Här njuter man av dofterna och tystanaden.

Vid vandring till San Salvatore glöm inte att ta med vatten och frukt. Detta är särskilt viktigt på sommaren. Utgå från baren invid parkeringen och följ de röda markeringarna. Det tar ca 1 till 1 ½ timme.

Byn har cirka 350 invånare som lever av blomster- och olivodlingar. Man odlar framförallt anemoner, ranunkel och gröna kvistar som eukalyptusblad. Blommorna exporteras till flera länder i Europa, bland annat Sverige och Finland.  Byn ligger på en bergssluttning omgiven av bergskammar.

Från Pietrabruna har man en vacker utsikt över dalgången och de tre byarna Boscomare, Torre Paponi och Civezza. Vid klart väder syns havet tydligt som bara ligger 5-6 km bort fågelvägen.

Språket i Pietrabruna är italienska eller franska. Det gäller större delen av Italien. Få pratar engelska. Ta därför gärna med en parlör och träna de enklaste uttrycken som buongiorno, god dag, buonasera, godkväll och ciao, hej, eller salve som ungdomarna säger. I byn hälsar man varje gång man ses. Det spelar ingen roll hur ofta det sker. Man hälsar ändå. Det är mycket uppskattat bland byborna som är nyfikna och blir glada över att man försöker kommunicera. Försök prata - tålamodet är oändligt.

Uttrycken avete…, har ni och vorrei... jag skulle vilja ha – kommer man långt med i affären eller på marknaden. Eller che bella giornata=vilken vacker dag! Glöm inte grazie=tack och per favore= vänligen. Una birra per favore=en öl tack, un bicchiere d'acqua per favore= ett glas vatten tack!

Tips:

Butiken i byn: I byns lilla affär, alimentari, finns det nödvändigaste. Här säljs nybakat vitt bröd varje morgon. Affären har allt från pasta och tvättmedel till parmaskinka, ost, ägg, yoghurt, lite färska grönsaker, frukt, sytråd, dagstidning och djupfryst fisk och grönsaker. Dryckerna består av öl, vin, vatten, mjölk och 98 procentig ren alkohol! Den senare är grunden i hemgjord limoncello och andra likörer. Att stiga in i butiken är en upplevelse i sig. Man ska inte ha bråttom!

Bakom disken står Josephine eller hennes dotter. Brödet bakas av sonen. Butiken är en samlingspunkt för kvinnorna på morgnarna när måltidens viktigaste ingrediens ska inhandlas, nämligen brödet. I Italien används det för att suga upp såser m m. Här äts aldrig en måltid utan bröd. Butiken stängt på onsdagseftermiddagarna. Öppettiderna är från ca 8 -12.30 och 16.00 – 19.00. Skiftar lite.

Byfester hör sommaren till och finns i varje liten by. I Pietrabruna äger den rum sista helgen i juli. Grannbyn Boscomare brukar ha fest i början av juli. Håll utkik efter affischer med ordet Sagra på vägen upp från havet. Festerna pågår i två dagar och engagerar större delen av byinnevånarna. Orkestrar hyrs in, mat förbereds av festkommittén, bord och bänkar ställs ut på festplatsen. Alla deltar under festkvällen, från byns borgmästare och gammelfarmor i förkläde, till ungdomarna och yngsta barnbarnet. Festen lockar härliga original och karaktärer. Här dansas både masurka och disco. Varje genre får sin tid. Musikerna, deras kostymer och show med blinkande lampor, är oftast lika oförglömliga som kvällen. 

Restaurang i Pietrabruna: Au Torciu drivs av hela familjen. Den ligger i gränden från baren till huset, i sista kröken före Piazza San Matteo. Här äter man gott och rikligt. Grönsakerna kommer från egna odlingar liksom olivoljan. Menyn består av vad som finns för dagen och finns inte nedskriven.

Middagen består av 5-6 förrätter, hemgjord pasta, kötträtt ibland två varav den ena är en kryddigt god kaningryta, rosmarinbröd i form av små bullar vilka är en smakupplevelse i sig och efterätt. Vatten, vin, grappa och hemgjord Limoncello ingår. Ni rullar hem… Priset är 30 Euro för allt, inklusive drycker. Boka bord några dagar i förväg genom att gå in och prata med ägarna före klockan 12 eller sen efter­middag.

   

 

De oförglömliga små bröden med färsk rosmarin friteras i husets egen olivolja.

Även baren i byn har en meny med liknande upplägg. På sommaren sitter man ute på en terrass nedanför baren och har fin utsikt mot havet.

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)