Utflyktstips

San Lorenzo vid havet: har supermarket, slaktare och kaféer. Strax före slaktarbutiken finns gratis wifi. Se den lilla väggskylten. Missa inte den italienska specialiteten Salsiccia, en härligt kryddan fläskkorv och Pancetta, italiensk motsvarighet till bacon. På våren säljs små färska kronärtskockor. De smakar underbart när de steks i tunna skivor i olivolja och vitlök.

Cyklar finns att hyra i San Lorenzo, på den lilla piazzan nära stranden. Man cyklar, joggar eller åker rullskridskor utmed havet på den omgjorda järnvägsrälsen. Idag går det att cykla ända till San Remo. Se till att det finns lås på cykeln så att det går att ställa ifrån sig vid paus. De är åtråvärda.

Restaurangerna i San Lorenzo har vällagade och prisvärda rätter. På Emy bar, med utsikt över palmerna och havet, serveras kokta musslor i vin, pasta vongole, små snäckor i vitlökssås med persilja, färska grillade ansjovisar mm. Rätterna ligger på 8 – 12 Euro plus bordsavgift.

Glassbaren med utomhusservering vid den lilla piazzan i San Lorenzo, får bara inte missas. Här köar både barn och vuxna på eftermiddagen. Utbudet är enormt och himmelskt gott. Den som beställer ett glas mousserande vin (frizzante) eller öl, får även en härlig tallrik tapas. En trivsam avslutning efter en dag på stranden.

Byar finns det många att besöka i Ligurien. Konstnärsbyn Apricale är väl värd en visit både pga arkitekturen och bra restauranger. Missa inte cykeln i siluett högst upp på kyrktornet! På vägen till Apricale passerar man Dolceaqua. Här kan man köpa traktens rödvin och vandra i de gamla delarna av staden. Busssana-Vecchia öster om San Remo förstördes 1887 av en jordbävning. Under 60-talet lockades konstnärer och konsthantverkare till byn och börjad restaurera den. Intressant sevärdhet. På vägen mot Genua ligger byn Cervo utmed havet. Under sommaren hålls klassiska konserter som avnjuts från kyrktrappan eller stolar på piazzan nedanför. Musiken, utsikten över havet och solnedgången ger ett stämningsfullt och vackert minne.

Villa Nobel i utkanten av San Remo är idag museum. Här bodde Alfred Nobel sina sista levnadsår pga det milda klimatet. Palatset är magnifikt med en vacker trädgård. Här testade han krut och vapen från sin pir han lät bygga. Via en multimediautställning kan man följa hans liv.

Genua ligger ca en timme bort motorvägen. Här finns välrenommerade museer och Europas största akvarium med över 6 000 arter. Husen är höga och gränderna så smala att dagsljuset knappt når ner. I hamnen finns vackra arkader där affärer samsas med små restauranger. En linbana tar en upp i bergen. Missa inte den vackra kyrkogården med skulpturer i marmor. Genua är känt för att sjöfararen Christofer Columbus, föddes här 1451, och peston. En sås som består av basilika, viltlök, pinjenötter och olivolja. Pasta pesto är ett måste.

Reseguide är en god investering att ta med. En lätt bok att bära med sig är Berlitz guide Genua & italienska Rivieran. Den räcker gott för ett kortare besök.

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)