Mat&Vin

Mat: Missa inte den italienska specialiteten Salsiccia, en härligt kryddad fläskkorv som kan stekas, grillas, användas som frikadeller i soppor eller ätas rå vintertid. Pancetta är en italiensk motsvarighet till bacon men med en härlig kryddning. På våren säljs små färska kronärtskockor. Dessa smakar underbart stekta i tunna skivor, skurna på längden, i olivolja och vitlök. På sommaren mognar persikor, aprikoser och fikon. Smaken är oförglömlig. 

Olivolja: Handla av grannarna eller ägarna av Au Torciu, Pietrabrunas restaurang, eller damen på marknaden i San Lorenzo (Se marknader nedan). Ta med plastflaska om du handlar i Pietrabruna. Den som flyger kan använda PET-flaskor. Dessa måste dock vara helt torra inuti innan oljan hälls i. Förvara oljan i väskorna som  checkas in. Slå över den i glasflaska direkt hemma i Sverige.

Marknader: På tisdagar och fredagar finns en liten grönsaks- och blomstermarknad i San Lorenzo på parkeringen bakom supermarket. Marknaden stänger kl 13.00. I Oneglia, Imperia, är det marknad onsdagar och lördagar. Även denna stänger kl 13.00. Här är utbudet betydligt större, dessutom ligger saluhallen invid.

Ventimiglia, på gränsen till Frankrike, har en enorm utomhusmarknaden på fredagar. Här finns allt från ostar, grönsaker och blommor till köksredskap, underkläder, handväskor, senast modet, skor, dukar, gardiner och en massa prylar du inte ens visste att du behövde. Fransmännen är flitiga besökare pga priserna och närheten.

San Remo har stor utomhusmarknad på lördagar som är väl värd ett besök. Kvalitén känns lite högre jämfört med Ventimiglia och utbudet mer koncentrerat. Missa inte den gigantiska saluhallen, den största utmed den italienska Rivieran. Här finns även en fisk- och skaldjursavdelning. Saluhallen öppnar tidigt och stänger 13.30.
 
San Lorenzo har en minimarknad utmed havet på fredagar vid 18-tiden. Alldeles lagom stor. Passa på att köpa tomater,aprikoser och inte minst persikor, särskilt de vita, som dryper av fruktsaft. Smakupplevelsen är oförglömlig. Damen från byn Torre Paponi, på vägen till Pietrabruna, säljer egenproducerade grönsaker, lavendeltvålar, olivolja och urkärnade oliver i lösvikt, inlagda i kryddor. Be att få provsmaka, de är oemotståndliga. Det gäller även olivoljan som säljs i plåtdunkar. För den som vill ta med hem är enlitersdunkarna synnerligen behändiga.

Vin tillverkas sparsamt i Ligurien. De godaste vinerna är här Vermentino och Pigato. Närmaste stora vinort är d´Alba, tryffelns näste. Kända orter runt staden är Barolo och Barbaresco. I Dolceaqua, på vägen mot Apricale (se utflykter), kan man köpa traktens rödvin med viss bitterhet och vandra i de gamla delarna av staden. Cinque Terre, söder om Genua, är känt för sina vita viner. Avtåndet kräver dock övernattning.

 

 
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)